top of page

Προσφώνηση του εκπροσώπου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών [Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη], Δρ. Νίκου Λιόση

 

 

Αγαπητοί / αγαπητές σύνεδροι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω θερμό χαιρετισμό των μελών Διοικητικού Συμβουλίου, των ερευνητών και γενικά όλων του ανθρώπων του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του γνωστού Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, το οποίο υποστηρίζει το φετινό Β´ Διεθνές Συνέδριο Αλληνοαλβανικών Μελετών, όπως έκανε και τρία χρόνια πριν, όταν πρωτοξεκίνησε ο θεσμός αυτός.

 

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού της Αλβανίας και της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα, η Ελληνοαλβανική Φιλολογική Ένωση και η Αλβανική Ακαδημία Επιστημών διοργανώνουν φέτος για δεύτερη φορά ένα συνέδριο που στοχεύει στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης για το γλωσσικό, το πολιτιστικό και το ιστορικό παρελθόν των δύο λαών, συντελώντας στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους.

 

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, συνεχίζοντας τη δική του πενηνταπεντάχρονη συμβολή στη μελέτη και την περιγραφή της ελληνικής γλώσσας από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί και φέτος στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής για στήριξη αυτής της προσπάθειας, που στοχεύει να αναδείξει ή να φωτίσει τμήματα της ελληνικής γλωσσικής και πολιτισμικής ιστορίας, είτε του απώτερου είτε του εγγύτερου παρελθόντος, τα οποία συνδέονται με τον αλβανικό λαό και τον δικό του γλωσσικό πολιτισμό.

 

Η παρουσία στο συνέδριο καταξιωμένων αλλά και νεότερων ερευνητών και ερευνητριών από την Ελλάδα, την Αλβανία, την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αμερική δείχνει πως οι ελληνοαλβανικές σπουδές, παρά τις δυσκολίες, όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και τροφοδοτούνται με νέο επιστημονικό αίμα. Σε όλους αυτούς τους συναδέλφους το Ινστιτούτο έχει τη χαρά να προσφέρει από ένα αντίτυπο της μεταφρασμένης στη γλώσσα τους Γραμματικής της Νέας Ελληνικής του Μ. Τριανταφυλλίδη. Η ανάγνωση των τίτλων των φετινών ανακοινώσεων δείχνει την έμφαση που δίνεται στη γλωσσική διεπίδραση, όχι μόνο των τελευταίων αιώνων και μάλιστα των τελευταίων δεκαετιών, όταν πρόσφατα ιστορικά γεγονότα άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά ήδη από την προϊστορική συνύπαρξη των δύο λαών στη Βαλκανική. Οι κάθε μορφής σχέσεις, συγγένειας ή επαφών, μεταξύ των δύο γλωσσών αφενός αντικατοπτρίζουν τις γνωστές πολιτισμικές και ιστορικές σχέσεις των δύο λαών και αφετέρου αποτελούν σημαντική μαρτυρία της συνεχούς συμβίωσης των δύο λαών για χιλιετίες, μιας συμβίωσης που, ακόμη και όταν οι ιστορικές μαρτυρίες λείπουν, έχει αποτυπωθεί με αδιάψευστο τρόπο στις δύο γλώσσες. Από την άλλη, η ελληνική και η αλβανική, ως φορείς του πολιτισμού των δύο λαών, αποτελούν το αναγκαίο μέσο για να εξεταστούν οι κάθε είδους σχέσεις και επαφές, σε χώρους τόσο διαφορετικούς όσο η θρησκεία και η παραδοσιακή ποιητική δημιουργία.

 

Με αυτές τις σκέψεις, τα μέλη του Δ.Σ., οι ερευνητές και όλοι οι άνθρωποι του Ινστιτούτου ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, Καλή Δύναμη στους διοργανωτές και Καλή Συνέχεια στο μέλλον.

 

 

 

THE GREEK - ALBANIAN STUDIES

bottom of page